DITT o DATT

Ja, jag kom inte på bättre namn. Här kommer lite allt möjligt kunna dyka upp.

Här hittar ni info om TROSA och kommunikationer, FETTSVANS, KATTEN,

kuriosa o kul att veta, samt roliga länkar

Här bor vi !

 

Att hitta till oss -

Det går att ta sig till Trosa från Stockholm på olika sätt:


1. Med SJ-tåg från Stockholm C till Vagnhärad- sedan buss till Trosa.


2. Med pendeltåg från Stockholm C till Södertälje- sedan buss nr 802 till Trosa.


3. Med Trosabussen som går direkt från Liljeholmen till Trosa.

--- eller med bil.Tidtabeller:

Buss: www.lanstrafiken.se/Sormland/
Tåg: www.sj.se
Pendeltåg: www.sl.se
Trosabussen: www.trosabussen.se
För att se mer om TROSA:

TROSA TURISM

TROSA KOMMUN

KARTA

 

Här kör man in till oss

FETTSVANS-

trist och tråkigt men ofta en sanning bland fertila hanar och ibland honor

Fettsvans bildas när körtlarna vid svansroten överproducerar fett- pälsen blir väldigt fet ända in till hårbotten och kan se ut att vara drabbad av mjäll. Det kan se RIKTIGT "snuskigt" ut- fråga oss , vi vet :o( Behandlar man inte fettsvans kan hårsäckarna inflammeras, svansen blir öm och pälsen kan trilla av.

Vem drabbas?

Fettsvans drabbar först och främst fertila hankatter, MEN även honor och kastrater kan få fettsvans. Det kommer och går lite i perioder och börjar ofta i samband med att katten blir könsmogen. Det kan försvinna när katten kastreras, har man otur kan det även finnas kvar- oftast iaf i mindre mängd.

Hur behandlas fettsvans?

Först: ladda med en stor portion TÅLAMOD, försök att inte röra svansen i onödan och irritera huden ytterligare.

Det finns flera olika behandlingsmetoder- prova dig fram till vad som passar just DIN katt.

Använd YES diskmedel- Lactacyd har jag fått som tips, eller speciella studtail-schampon; finns i djuraffärer, på internet eller på utställningar tex. Gnugga inte svansen när du tvättar och torkar den, var mycket lätt på handen. Pudra svansen med fettfritt barnpuder (undvik Dialon) eller potatismjöl. Se till så att pudret kommer in överallt i svansen. Kamma ut pudret lite försiktigt. Om du först tvättar svansen kan pudring vara en lämplig efterbehandling om din katt har mycket fettsvans.

En annan metod går ut på att *fett löser fett*. Massera in majonäs, matolja eller kallpressad olivolja i svansen. Låt antingen katten själv tvätta bort det eller tvätta ur det när det fått sitta och verka en stund. Majonäsen har vi testat...ett lysande resultat...i en vecka *suck*. Vår kära Almas var en MYCKET hormonstinn kille, nu ser han jättefin ut i päls/svans som kastrat De hanar vi har, har just nu inte så tokig fettsvans- där använder vi för tillfället endast TORRSCHAMPO i puderform.

Man kan även massera in GROOMERS GOOP, låta det verka en stund och sedan tvätta som vanligt. Detta ger för oss ett fantastiskt fint resultat, sedan underhåller vi emellanåt med torrschampo som vi bara *viftar i*--- utan att massera eller röra huden på svansen för mycket. 

Var ALLTID försiktig med svansen när du kammar, att hålla på för mycket aktiverar fettproduktionen. En normal fettsvans brukar gå att fixa till, iaf för en utställning  

 

Lite om katten ;


Kattens normala kroppstemperatur är 38-39 grader Celcius. Temperaturen tages med en febertermometer i ändtarmen.
Puls: Normalt slår kattens hjärta 110-130 slag/minut - den känns bäst på insidan av låret.
Andningen: Katten andas normalt 20-30 andetag/minut.
Tänder: En katt har 26 mjölktänder. Tandömsningen sker vid 3-6 månaders ålder till 30 vuxentänder,varav 16 i överkäken och 14 i underkäken.
Könsmognad: Båda könen blir könsmogna vid 6-14 månadres ålder. Tiden för könsmognad kan variera med rasen.
Brunstcykel: Normal brunstperiod är 5-8 dagar med variationer från 2-12 dagar.Under brunstens 3:e till 4:e dag är möjligheten för dräktighet störst.

Vissa katter blir brunstiga med 1-3 veckors intervall hela året - det finns många variationer, en del  blir det bara ett par-tre ggr/år. Brunsttecknen är i allmänhet svagare under årets mörkare tid.
Dräktighetstiden är normalt 65 dygn men kan variera mellan 61 och 69 dygn.


 

Lite roliga länkar :

Vad är DU för kattras ?

Behöver du inspiration till att få ditt hem mer kattanpassat ?

HEMMETS JOURNALS KATTSIDA

KATTEN - Wikipedia

En film om SIB/NEM

Kattens ungefärliga ålder jämfört med människans :

Kattens ålder

Människans ålder

6 månader

10 år

8 månader

13 år

1 år

15 år

2 år

25 år

4 år

40 år

7 år

50 år

10 år

60 år

15 år

75 år

20 år

105 år

30 år

120 år

 

Nedan något mycket viktigt att komma ihåg, även för katter och andra djur i bil

 

Anti fästing parfym för katt, hund och människa

* Koka upp 1l vatten

* Lägg i en påse rosmarin

* Låt dra i 2-3 timmar

* Sila

* Bland i 1msk vitvinsvinäger som konserveringsmedel

* Häll i en duschflaska och förvara i kylskåp

Spraya er, särskilt djuren under magen.

 

 

FÄRGER

DEN SIBIRISKA KATTEN indelas i följande färggrupper

1. Svart eller blå
2. Se 1 med vitt
3. Brunagouti och blåagouti
4. Se 3 med vitt
5. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd - både agouti och non-agouti
6. Se 5 med vitt
7. Samtliga silver
8. Se 7 med vitt
9. Vit

På tal om färg :

Här kan man se FÄRGUTFALL för SIB, NEM eller parningar dem emellan.

Intressant att veta och lite kuriosa...

Man kan nu testa sina katter om de bär genen för maskade färgvarianter se vidare tex HÄR

I februari 2006 blev den Sibiriska katten tillåten som outcross till Ragamuggin inom ACFA - samma månad inom CFA fick de Sibiriska katterna Championstatus i alla färgvarianter (alltså även Neva Masquerade,colourpoint/maskade katterna)

From januari 2009 har Neva Masquerade fått acceptans som syskonras till den Sibiriska katten. Mer om NEM står bla här. Den 1a januari 2011 blev de fullt godkända. Detta innebär att de tävlar på samma villkor som våra Sibiriska katter och att de fritt får paras med varandra. Läs på Sällskapet Sibirisk Katts hemsida samt på SIgNE-ringens hemsida om detta.

I oktober 2009 bildades en ny förening för Sibirisk katt samt Neva Masquerade i Sverige; SIgNE-ringen.

Om kattutställning:

Att ställa ut sin katt på en kattutställning kan vara en spännande och rolig upplevelse, med många nya bekantskaperoch massa likasinnade med en mängd olika katter. Man måste vara beredd på att det blir en lång dag, från tidig morgon till sen kväll.

Detta behöver ni göra för att ställa ut er katt:

- Gå med i en kattklubb, till exempel SPEEDCAT. Detta kostar en engångskostnad/år.

- Skaffa ett burskynke till utställningsburen- det kan man köpa eller sy själv. De svenska utställningsburarna har måtten 75 x 60 x 60

- Se efter att katten har en vaccination som är max 1 år och minst 2 veckor gammal vid utställningstillfället, kastreringsintyg om den är kastrerad (båda brukar skrivas på stamtavlans baksida). Katten måste även vara ID-märkt om den är över 10 månader.

- Var ute i god tid. Bestäm dig för vilken utställning du vill gå på. Här kan du kommande utställningar. Kika när anmälningstiden är. Betala avgiften den första inbetalningsdagen för att vara säker på att komma med.- kostnad står på inbjudan. Fyll också i en anmälningsblankett som finns att ladda ner på SVERAKs hemsida. Skicka anmälan till din egen kattklubb.

- Preparera din katt genom att klippa kattens samtliga klor och rengöra öronen om det behövs. Bada den innan utställningen - testbada gärna innan så du vet när din katt ser *bäst* ut. Använd schampo för strävhåriga pälsar. Skölj ut schampot under fem gånger så lång tid som du tror behövs, sedan lite till. Vi använder även balsam emellanåt. SKÖLJ som en galning. Föna mothårs med hårtork och borste. Minns att det är en skönhetstävling.

- Till utställningen tar du med stamtavla, bekräftelsen på att ni kom med, vaccinationsintyg, burskynke, eventuellt preparat för sista finishen, mat- och vattenskål, lite torrfoder, kanske en hopfällbar stol, liten toalåda och sand, säkerhetsnål till nummerlappen som du sätter på din tröja, eventuellt verktyg för att böja till gardinspiralerna om du har sådana,någon extraklämma om det skulle behövas till buren , eventuellt mat till dig själv och också katten själv i en transportbur.

- När du kommer till utställningen så ska du vid incheckningen visa upp din katt för en veterinär, som ser efter att katten inte har något tecken på sjukdom. Du visar även stamtavlan där vaccinationer och chipnummer står. Sedan letar du reda på din burplats och gör i ordning buren och släpper in katten.

- Titta i utställningskatalogen vilken domare som ska bedöma din katt och gå dit och kika på tavlan i vilken ordning katterna ska bedömas- fråga om du är osäker. Berätta för de andra utställarna att du är nybörjare, så att de kan hjälpa dig. Se till att vara beredd och ha katten redo och piffad och färdig när det är din katt som ska upp till domarbordet. Då tar du med honom/henne till domaren och står bredvid medan domaren bedömer katten. HÄR kan ni läsa mer om bedömningarna. Är ni minst tre i er färgvariant tas det även ut en BÄST I VARIANT(BIV).

- Sedan är det dags för "din" domares nomineringar och då ska du titta om din katts nummer finns med bland de katter som ska tas ut. I så fall ska din katt visas upp igen, gekatten en sista *piffning*. Blir din katt nominerad (NOM) så ska den vara med i slutet också (det som kallas panelerna) och tävla om att bli BEST IN SHOW.

- Gå till sekretariatet och hämta din bedömningssedel och eventuella kokarder.

Det är även bra att veta : en utställdkatt får ALDRIG lämna utställningen innan den stängs om man inte fått ett skriftligt tillstånd från utställningsledningen. Man får inte heller barrikadera sin burmed massa pinaler framför, de som kommer till utställningen måste kunna se katterna . Man får inte heller byta bur utan att fråga.

HÄR kan ni läsa om utställningsklasser och titlar.

Det viktigaste doch är att HA ROLIGT !!! Se det som en möjlighet att lära dig nya saker och prata med likasinnade och besökare, att lyssna på vad domarna säger om de andra katterna ärjätteintressant (även de som tillhör andra raser!)

Det brukar även finnas försäljare på utställningarna med massa roliga, praktiska eller mindre praktiska saker - det finns även ofta en cafeteriaeller mat till försäljning, lotterier osv.

All Lycka till !

 

Nedan finner ni den Sibiriska kattens/Neva Masquerades STANDARD i olika förbund:

Internationella -

Fédération Internationale Féline - FIFE

World Cat Federation - WCF

The International Cat Association - TICA

The Cat Fanciers´Association , INC - CFA

Nationella -

American Cat Fanciers Association - ACFA

 

 

Här ser ni skillnaden på de olika skogkattraserna

 

Hemma hos oss...